logotyp

Mejerihantverk i världsklass

RÅNÄS BRÄNNVINSOST

Historien om Rånäs började egentligen redan i slutet av 1700-talet när området blev vallonbruk men grunden till slottet göts först år 1833 på uppdrag av riksmarschalk Axel Didrik Reuterskiöld. Axel omtalades som en driven man, som bland annat skapade Rånäs station, mejeri och bränneri där klassikern Rånäs Brännvin skapades. År 1998 renoverades slottet till hotell och är idag en plats för moderna möten. Då Rånäs Slott håller en mycket hög gastronomisk profil är det med glädje Löfsta producerar en egen ost till slottets gäster som kryddats med samma örter som ger smak åt brännvinet.

INNEHÅLL: Pastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, pomerans, koriander, anis, fänkål, agnelikarot, kanel och mandel.

TYP: Pressad, lagrad hårdost

MJÖLK: Jerseyko, fjällko

BETE: Naturbete med bland annat darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.

MÖGEL: Naturligt vildmögel Löfsta

FETTHALT: Cirka 50%

LAGRING: Minst 6 månader i naturlig källare

KARAKTÄR: Djup doft av nötighet och brödkryddor. Krämig, smörig och söt smak med integrerad kryddighet. Lång, mineralstinn eftersmak.

VIKT: 7-8 kg. Säljs i hel, kvart och åttondel.

SERVERA TILL: Rånäs Brännvinsost är givetvis fantastiskt god med Rånäs Brännvin (nr 148).

TILLBEHÖR: Servera gärna klassiska smaker som en fyllig äppelkräm med backtimjan till.


‹  Tillbaka till ostarna