logotyp

Mejerihantverk i världsklass

PORT LÖFSTA

Ursprunget till dagens Port Salut började tillverkas av trapispunkar i mitten av 1800-talet i ett kloster i Port-du-Salut i Bretagne på franska västkusten. Vår Port är en hyllning till det opastöriserade, karaktärsfulla originalet, en kraftfull, aromatisk ost där kornas unika naturbete går igenom i smaken.

INNEHÅLL: Opastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, brevibacterium linens.

TYP: Halvhård ost med tvättad kittostyta.

MJÖLK: Jerseyko, fjällko opastöriserad.

BETE: Naturbete med bland annat darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.

MÖGEL: Naturligt vildmögel Löfsta.

FETTHALT: Cirka 42 %

LAGRING: Minst 5 månader i naturlig källare.

KARAKTÄR: Port Löfsta görs enbart på den aromatiska sommarmjölken vilket ger en vackert smörgul ost med kraftfull doft, rik smak och len konsistens. I Port Löfsta hittar du smaker av alla de örter som korna betat. Osten har en lång, vegetal eftersmak.

VIKT: Cirka 4,5kg. Säljs i hel och kvart.

SERVERA TILL: Port Löfsta har så pass mycket kraft att den slår ut många viner. Servera gärna till söta starkviner eller fruktiga men nyanserade vita viner med lite restsötma utan utpräglade fat. Rabl Grüner Veltliner (nr 2296) passar utmärkt till.

TILLBEHÖR: Som tillbehör är smakfulla bär gott, exempelvis hjortron i alla dess former.


‹  Tillbaka till ostarna