logotyp

Mejerihantverk i världsklass

Marie Backrud Ivgren med get

MEJERSKAN

Jag är uppvuxen på mina morföräldrars gård utanför Gistad i Östergötland och fick med mig mathantverket i modersmjölken. På det småskaliga lantbruket hade vi många egna djur och att odla, sylta och förädla var en del av det naturliga självhushållet.

Som vuxen har jag doktorerat i rymdteknik vid Uppsala Universitet och arbetat som rymdforskare vid KTH i Stockholm. Efter att ha flyttat till Löfsta Säteri i norra Vallentuna var jag dock tillbaka i mitt rätta element och började göra ost för eget bruk på grannens mjölk. Efter en ystningsutbildning fastnade jag för hantverket och insåg samtidigt vilken potential som fanns i Löfstas unika naturbetesmarker som betats av klövdjur sedan 1400-talet. Att lämna rymden till förmån för att arbeta med egna djur och ett hantverk som finns i mina gener var ett lätt beslut som jag aldrig ångrat.