logotyp

Mejerihantverk i världsklass

LÖFSTALUND

”Löfstalund är döpt efter ett av de vackra torpen som tillhör Löfsta Säteri. Torpet byggdes under 1600-talet och används fortfarande som bostadshus. Eftersom jag tyckte att det saknades en hård getost av riktigt hög kvalitet började jag experimentera. Målet var att få fram en balanserad getsmak i en ost som inte var söndersaltad. Resultatet blev Löfstalund som idag är drottningen i mitt sortiment.”

INNEHÅLL: Pastöriserad getmjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt

TYP: Pressad, grynpipig ost.

MJÖLK: Get, svensk lantras

BETE: Vall- och skogsbete med alltifrån blommor, gräs och örter till lavar, löv, barr och bark.

MÖGEL: Naturligt vildmögel Löfsta

FETTHALT: Cirka 31 %

LAGRING: Minst 10 månader i naturlig källare.

KARAKTÄR: Frisk och mycket rik och örtig doft doft. Fylllig, ren, vegetal smak med smörighet, toner av hasselnöt, messmör och örter. En mycket elegant och harmonisk getost med lång eftersmak.

VIKT: 7-8 kg. Säljs i hel, kvart och åttondel.

SERVERA TILL: Löfstalund är en mycket sofistikerad ost som trivs bäst med friska, vita viner med mycket mineralitet. En tysk Riesling likt Leitz Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken (nr 70626) är ett mycket trevligt sällskap till Löfstalund.

TILLBEHÖR: Alla typer av knäckebröd som kryddats med örter likt kummin och anis passar utmärkt till Löfstalund.


‹  Tillbaka till ostarna