logotyp

Mejerihantverk i världsklass

LÖFSTA KARL OSCAR

Karl Oscar är den ost i mitt sortiment som jag arbetat allra mest med. Alltifrån att få fram den fina grynpigigheten som är så typiskt svensk, till formarna, lagringen och bakteriekulturen. Resultatet är en maskulin och kraftfull ost som är svår att tämja och få dit man vill. I min familj har alla pojkar fått namnet Karl Oscar, så även min son samt denna bångstyriga men underbara ost som kryddats med mycket kärlek.

INNEHÅLL: Opastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt

TYP: Pressad, lagrad hårdost

MJÖLK: Jerseyko, fjällko

BETE: Naturbete med bland annat darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.

MÖGEL: Naturligt vildmögel Löfsta

FETTHALT: Cirka 50 %

LAGRING: Minst 12 månader i naturlig källare.

KARAKTÄR: Gul färg med vackert, grynpipig struktur. Fast men mjuk konsistens. Nötig doft som drar åt mandel och brynt smör. Unik, mycket ren och söt smak. Fyllig och varm arom och lång eftersmak.

VIKT: 7-8 kg, säljs i hel, kvart och åttondel.

SERVERA TILL: Karl Oscar är vinvänlig med sin balanserade och fylliga smak. Allra godast är den ihop med fylliga, vita viner som Pinot Gris (nr 75507) från Domaine Marcel Deiss.

TILLBEHÖR: Ett syrligt tillbehör som havtornsmarmelad eller gelé lyfter osten ytterligare.


‹  Tillbaka till ostarna