logotyp

Mejerihantverk i världsklass

LÖFSTA BLÅ

Rent teoretiskt ska det inte gå att göra blåmögelost på mjölk från jerseykor då fetthalten i mjölken är för hög i förhållande till proteinet. Det här var givetvis en utmaning omöjlig att motstå. Efter månader av experimenterande gick det till slut och resultatet blev en blåmögelost med unik krämighet och smakrikedom.

INNEHÅLL: Opastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, penicillium roqueforti.

TYP: Blåmögelost

MJÖLK: Jerseyko, fjällko

BETE: Naturbete med bland annat darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.

MÖGEL: Penicillium roqueforti

FETTHALT: Cirka 42 %

LAGRING: Minst 6 månader i naturlig källare.

KARAKTÄR: Mycket behaglig, vegetal mögeldoft. Komplex, kraftfull och rund smak med krämig konsistens som smälter i munnen. Balanserat smörig och söt med totalt avsaknad av beska.

VIKT: Cirka 4,5kg. Säljs i hel och kvart.

SERVERA TILL: Löfsta Blå är med sin distinkta sälta, fylliga och krämiga smak underbar till söta viner likt Fonseca Bin 27 (nr 8258) som med sin generösa fruktighet möter osten perfekt.

TILLBEHÖR: Smakrika marmelader på blåbär, björnbär och plommon är också mycket gott till Löfsta Blå.


‹  Tillbaka till ostarna