logotyp

Mejerihantverk i världsklass

LÖFSTA LJUNGBACKEN

Ljungbacken är ett av de torp som tillhörde Löfsta Säteri, idag är det bara grunden som står kvar. Här bodde korgmakaren och fiskaren Berlin med sin hustru Hanna i början av förra seklet tillsammans med sommarbarn från Stockholm som fick förmånen att komma ut på landet. Osten Löfsta Ljungbacken är framställd på samma vis som Port Löfsta med skillnaden att den är gjord på getmjölk och därmed präglas av den unika skogsterroir som djuren betat på.

INNEHÅLL: Pastöriserad getmjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, brevibacterium linens

TYP: Halvhård ost med tvättad kittostyta

MJÖLK: Get, svensk lantras

BETE: Vall- och skogsbete med alltifrån blommor, gräs och örter till lavar, löv, barr och bark.

MÖGEL: Naturligt vildmögel Löfsta

FETTHALT: Cirka 25%

LAGRING: Minst 4 månader

KARAKTÄR: Mycket rik doft och fyllig smak. Extremt krämig konsistens med perfekt integrerad sälta och syra. Lång eftersmak med mycket mineralitet.

VIKT: 1,8 kg. Säljs i hel och halv.

SERVERA TILL: Ljungbacken är en komplex ost som kräver dito sällskap i glasen. En vit bourgogne likt Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) är med sin nötighet, friska frukt och mineral ett mycket passande vin till Ljungbacken.

TILLBEHÖR: Vegetala tillbehör likt en mild tomatchutney är gott till Ljungbacken.


‹  Tillbaka till ostarna