logotyp

Mejerihantverk i världsklass

LÖFSTA DESIRÈ

Marie Desiré är mitt namn, jag som driver mejeriet på Löfsta och producerar all ost. Desiré bars även av min mamma, min mormor och hennes mor . Alla stolta och hantverksskickliga kvinnor. Jag älskar själv smakrik, mjuk vitmögelost men upptäckte snart att det här är en av de absolut svåraste ostarna att producera. Osten ska vara perfekt mogen samtidigt som möglet och smaken är optimal. Därav fick osten sitt namn efter oss envisa kvinnor som vägrar ge oss.

INNEHÅLL: Opastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, löpe, salt, penicillium candidum

TYP: Krämig vitmögelost

MJÖLK: Jerseyko, fjällko

BETE: Naturbete med bland annat darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, gullviva, nattviol och kattfot liksom kummin, kärringtand, förgätmigej och ängsviol.

MÖGEL: Penicillium candidum

FETTHALT: Cirka 40 %

LAGRING: Cirka 12 veckor

KARAKTÄR: Behaglig doft av örter. Mild, fruktig, smörig och rund smak med fin balans mellan integrerad syrlighet och sälta. Lång, fruktig eftersmak.

VIKT: 250 g, 500 g

SERVERA TILL: Desiré smickarar de flesta viner och är en av få i sortimentet som trivs med röda viner. En fruktig Pinot Noir likt Calera Pinot Noir (nr 87282) är en ljuvlig partner till Desiré.

TILLBEHÖR: All typ av svamp som syltade trattkanteraller eller torkad karl-johan lyfter fram Desirés härliga fruktighet på ett läckert vis.


‹  Tillbaka till ostarna